BREKOV: Na záchrane hradu nad obcou sa podieľajú desiatky nezamestnaných

27.06.2012 Humenné

Brekov 27. júna (TASR) - Záchrana hradu nad obcou Brekov v okrese Humenné pokračuje aj v roku 2012. Miestni dobrovoľníci získali na stabilizáciu hradných ruín, ako aj realizáciu archeologického výskumu v areáli stredovekej stavby, 40.000 eur od Ministerstva kultúry SR. Mzdy pre takmer tri desiatky nezamestnaných, ktorí sa budú šesť mesiacov podieľať na jednotlivých stavebných prácach, bude financovať úrad práce.
"Prácu na hrade získali väčšinou ľudia z našej obce, sú to zruční murári či tesári rozdelení do jednotlivých skupín, ale aj ľudia vyčlenení na pomocné práce. Všetky pracovné úkony tam realizujeme pod dozorom Krajského pamiatkového úradu," informoval TASR starosta Brekova Peter Mihaľko. Ako dodal, so stavebnými úpravami hradného areálu začali v tomto roku v máji. V rovnakom čase tam zároveň odštartoval aj archeologický výskum, ktorý zastrešuje Vihorlatské múzeum v Humennom.
"Potrvá až do konca októbra, no už teraz sa môžeme pochváliť rôznymi zaujímavými nálezmi. V dvoch vykopaných sondách sme stihli objaviť keramiku, krásne neskorogotické a renesančné kachlice s rastlinnými i živočíšnymi motívmi, kamennú delovú guľu s priemerom 20 centimetrov, projektily do ručných palných zbraní, ale aj striebornú mincu pravdepodobne z obdobia panovania Mateja Korvína (15. storočie pozn. TASR)," konkretizoval Patrik Cimprich, jeden z členov Združenia na záchranu Brekovského hradu.
Jeho riaditeľ Stanislav Macinský pre TASR uviedol, že nájdené artefakty neskôr prevezú do priestorov Vihorlatského múzea. Spolu s fotografiami zachytávajúcimi rekonštrukciu hradu sa stanú súčasťou múzejnej expozície. Spomínaná stredoveká stavba nad Brekovom, ako jeden z niekdajších strážnych hradov na Zemplíne, je podľa Macinského slov v ruinách od konca 17. storočia. "Je výnimočný vôbec tým, že sa zachoval až do súčasnosti, niektoré jeho múry sú staré až 700 rokov. Za zmienku stojí napríklad to, že tu krátko prebýval uhorský kráľ Matej Korvín," poznamenal.
Ako ďalej uviedol, prioritou tohtoročnej rekonštrukcie, ako aj stavebných prác realizovaných na hrade v uplynulých štyroch rokoch, je stabilizácia jeho poškodeného muriva. "V súčasnosti sa zameriavame predovšetkým na statické zabezpečenie gotického paláca, ktorý je jadrom hradu, ale aj na iné kritické miesta či záchranu hradných brán," objasnil s tým, že v tomto roku sa budú na rekonštrukčných prácach podieľať okrem nezamestnaných a miestnych nadšencov opätovne aj dobrovoľníci zo zahraničia. "Medzinárodný kemp tu zorganizujeme počas leta už po štvrtý raz," dodal Macinský.
 

Vyberte región